dilluns, 21 d’abril del 2014

20 d'abril: MAMOVA (Andilla - València)


La meua primera Marató de Muntanya després de tres temporades fent la Lliga Valenciana de Curses de Muntanya que són carreres de mitja marató generalment. El meu objectiu és fer cada vegada distàncies més llargues ja que pense que se'm donaran millor i gaudiré més de les curses.

La Marató seleccionada va ser el MAMOVA, una prestigiosa cursa que ja va per la cinquena edició a la comarca valenciana de La Serrania, una terra que em recorda bons temps quan vaig treballar de mestre a Chelva. La seu de la cursa era la xicoteta població de La Pobleta, pel que l'agrupació de vora 500 atletes en l'eixida era molt més espectacular.

Per fi es dóna l'eixida, el ritme és alt, però en comparació a les mitges maratons, resulta ser molt més agradable, ací és qüestió de mantindre un bon ritme i regular segons les nostres possibilitats.

Per començar vam ber un bucle de quasi 2 kilòmetres que tornava a la Pobleta, pense que amb l'objectiu de fer gaudir al públic i de traure unes bones imatges de la prova. A nosaltres ens servia per calfar i ambientar-nos.

Fins al kilòmetre 7 el desnivell era molt gradual i es podia còrrer. El tipus de terreny és al que estic acostumat i em vaig trobar molt a gust. A partir d'eixe punt, tocava caminar a ritme fins al km 13, sobrepassant la cota dels 1500 m del Rebalsador i començar un descens molt potent.


Fins al km 19 hi va haver una baixada molt ràpida combinant pista i senda en la qual vaig aprofitar per augmentar el ritme adelantant a moltíssims participants, inclús vaig sentir comentaris diguent si estava jo corrent la mitja marató (prova paralel·la). Arribant a la població d'Andilla, em vaig trobar amb un embús ja que tocava coronar una lloma amb l'ajuda d'un pas equipat molt original. Així arribava al km 21 i ací sí que vaig parar a avituallar-me, recarregant aigua, ja que als anteriors punts no m'havia molestat a parar ja que gràcies a la motxilla era prou autosuficient.

A partir d'ací començava un tram molt psicològic ja que mentres abandonava la meta de la mitja marató, a mi em quedava l'altra meitat, i sentir els comentaris, els corredors arribant...se'm va fer molt dur i així la duríssima pujada de 5 km a la Peñaparda fins a la cota de 1324 m es va convertir en infernal perque jo no aconseguia mantindre el ritme que volia. Una vegada al cim, la baixada a Oset em va animar molt perquè sí que em trobava bé de cames. A estes altura ja quasi no em trobava corredors, però sí restes de barretes i gels. Em sorprén molt l'actitud de molts esportistes que si bé aprofiten la muntanya per a fer esport, la respecten molt poc i es pensen que els nostres paratges naturals són abocadors, RESPECTEM LES NOSTRES MUNTANYES.

L'entrada al poble d'Oset és una de les imatges que se'm quedarà gravada per sempre. Els seus habitants em van acollir amb un enorme aplaudiment generalitzat que em va emocionar molt, pareixia que anava el primer! Això era el km 30 i encara quedava per baixar a Artaj 3 kilòmetres més, on la Mort en persona (o un home disfressat) ens indicava que quedava poc, uns 10 kilòmetres d'autèntic trencacames i pujades per tallafocs. Sols restava caminar a bon ritme.

Al Collado de Silla, a 1057 m deixava la pista de pujar i per fi anàvem perdent cota no sense algun puja-baixa per creuar barrancs, i acabar els últims trams a un boníssim ritme. Al fi, 6h 09' 53", el 193 de 500 inscrits. Un espectacular resultat en la meua primera marató de muntanya, amb boníssimes sensacion. Ara comence a preguntar-me...hauré de fer curses de més distància???


dimecres, 16 d’abril del 2014

12-13 de abril: 3ª prueba Liga Nacional de OBM (Torrebesses - Lleida)

 Mi recorrido en la Media Distancia

 Fin de semana intenso el acontecido en Torrebesses, con tres pruebas de una exigencia técnica altísima al gusto de David Soria, el seleccionador español que está dispuesto a subir el nivel de los biciorientadores de cara al próximo europeo en Polonia.

Media distancia

Recorrido muy poco rodador donde el campo a través resultó crucial en un mapa lleno de "caminos naranjas" (campos a través autorizados por la organización) y caminos muchas veces ocultos entre la vegetación propia de la primavera.

Nada más empezar tocó remontar una vaguada imposible de rodar y para la segunda ya estábamos dentro de la maraña de caminos naranjas, que me despistaron totalmente. El primer tramo largo a la baliza 4 fue más rodador, con la dificultad de seleccionar la pista que daba acceso. Por contra, de la 7 a la 8 fue una sucesión de campo a través y terreno técnico. De la 10 a la 11 volví a equivocarme por culpa de seguir a otros corredores y tuve que dar una gran vuelta cuando la tenía cerquísima. La 13 también se resistió, no era capaz de distinguir el camino que marcaba el mapa y más bien parecía otro campo a través.

Así, poco a poco a un ritmo lento pero con pocos errores, logré acabar la carrera con una mala sensación, especialmente en cuanto a conducción de la bici. Cuando el terreno se pone muy técnico mi ritmo baja muchísimo.

Sprint

 Mapa 1: recorrido libre


 Original estreno en Liga Nacional en la modalidad sprint en las inmediaciones del casco urbano de Torrebesses.

Aunque el primer mapa era de orden libre, las hice en orden de número inconscientemente, aunque al final fue la mejor opción. De nuevo despiste con los caminos naranjas en la 5, pero el recorrido fue bueno, salvo de camino a la 8 donde di con una mala elección de ruta. En la 9, cambio de mapa, donde volví a salir del pueblo por campos de cultivo, a continuación otro bucle urbano y un bucle final rodeando el pueblo por el norte, donde pinché y resolví acabar corriendo las tres balizas restantes y meta. ¡A eso se le llama combatibilidad!

 Mapa 2: recorrido obligatorio

Ultra larga distancia

 Mapa 1

Si no habíamos orientado suficiente, la organización nos dejó el mejor recorrido para el final, 40 kilómetros de tramos largos y rodadores que nos hicieron disfrutar y sufrir a la vez.

Empezamos de nuevo por el mapa del día anterior. Empecé fatal con una baliza en la punta de un espolón que me costó encontrar. La 5 me la pasé en la bifurcación pero supe reorientar. De la 6 a la 7 me equivoqué con la elección de ruta y de ahí del tirón hasta el cambio de mapa.

Empecé dubitativo con la 12, despistándome con una construcción que casi ni se veía en el mapa. De la 13 a la 14 hice un error enorme de elección de ruta. Intentando buscar pistas rápidas acabé sumando un desnivel innecesario. Aquí empezaron una serie de bucles con la 48 como baliza central, donde solo me despisté en la 21 y en la 22 por unos minutos.

Aquí ya veía cerca el final, de camino a la 25 entré por el camino que no tocava, pero perdí poco tiempo, y seguí por la senda, donde volví a pinchar por hacer el burro con la bici y aquí perdí toda opción de acabar el recorrido a tiempo. Me puse nervioso, corrí con la bici pinchada, me perdí en un camino naranja (¡con rápida reorientación!), reparé la bici e intenté acabar el recorrido. La 28 la piqué cuando la estaban recogiendo, pero ya no me encontraba con ánimos de acabar las dos balizas que me quedaban.

Un mal final para una carrera espectacular y con el mejor trazado de las 3 pruebas. Me alegra ver como mi nivel de orientación ha subido muchísimo, pero es evidente que mi falta de dominio de la bicicleta me limita mucho el rendimiento en la modalidad. ¿La solución? ¡Habrá que hacer un curso de técnica de mountain bike! 

Mapa 2: con mi recorrido incompleto (se me apagó el GPS)